27 Şubat, 2008

HAFTA SONUNA HAZIRLIK



Hazırlıklar hızlı bir şekilde devam ediyor. Hafta sonu arıların kovanlarını aktaracağız. Arılara kek ve bal vermeye başlayacağım. Varao mücadelesi yapılacak.

23 Şubat, 2008

İNTİKAL GERÇEKLEŞTİ

Yükleme yapılıyor. Birol Fotoğrafı çekiyor. Gürbüz ve Halil yardım ediyorlar.
Nakil yolunda arkadan takip eden araçtan çekilmiş.
Arılar yerlerini buldular
Yedek analarımızın durumuna baktık. Büyük kovandan daha sağlıklılar. Çoraplarımdan iğnelediklerini saymazsan iyiler.
Maşallah.
Dönüşte Birol’un arıları kontrol ettik. Haftaya taşımayı düşünüyoruz. Karlar erimese de taşıyacağız ama araba araziden çıkacak mı? Çıkmazsa Arıları 50 metre yola kadar taşımaktan başka çare yok.

15 Şubat, 2008

SONUÇSUZ KALAN İSTEKLER

......... Sonuçlar hemen yayınlanamaz. Denemelerin sonuçlarını 1 yıllık veri ile sonuçlandırmak çok yanlış netice verebilir. Bir yılımızı bile dolduramadık. Deneme sonuçları olgunlaşmadan yayınlamak yanlışlık olabilir. Arada parametreleri yayınlarız.
.................Her yaptığım denemenin sonuçlarını ve yaptıklarımı yazarsam sakıncalı olur. Örneklemek gerekirse örtü tahtasının üzerindeki havalandırma (yemleme ) deliğinin bile yeri denemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Her yaptığımı yazarsam olmaz. Denemek için arıların ilk bahar beslemesinde şerbetle birlikte saf alkol verdim. Sizlerde takdir edersiniz ki bazı sonuçlar bana özel kalmalı. Bu yıl parazitten ölmüş olabilirler, gelecek yıl mevsimden, sonra ki yıl ırk uyumsuzluğundan olabilir. Bunları artırmak kolay. Kalan arıların bal verimlerini de görmeliyim. Kış ölümü olmadı diye benim mevsiminde bal vermeyen arı ırkını da taşımam doğru olmaz. Benim isteğim bal almak onun için öncelikle bal verimi normal olmalı. Armutlar daha olgunlaşmadı……
..............Araştırmada çalışıyor olmam buradaki yapılan denemelerin en azından 4 yıllık veri sonucunda raporunun yazıldığını görmemi sağladı. Kusura bakmayın ve beni mazur görün her denememi paylaşamam Emin Bey. Arıcılara saygılarımla .

12 Şubat, 2008

DENEME YAPMAK

..............Tuncay bey sormuş cevap vermek lüzumunu gördüm. Eski yazıma bakarsanız ( 06/11/2007 son durum ) ölüm nedenlerini az çok anlarsınız. Gelelim ölen arılarımızın durumuna. Irklarımızda kayıp şu şekilde 1 - %45 kayıp, 2 - %36 ...3 - %0.... 4 - % 0 bu kayıplar büyük kovanlarda. Küçük kovanlarda kayıplarımız. Tam olarak ırklarda değişim gösteriyor. Büyük kovanda kışlayan arı ırkımız küçük kovanda kışlama olasılığı az. Arılarımız çok yavru yapan ırktansa büyük kovanda daha iyi kışlıyor. Az yavru yapan ırkımız küçük kovanda daha iyi kışlıyor.
.......... Deneme yapmak kolay değil. Sonbaharda hiçbir besleme yapmayarak arılarımız kendi hallerine bırakılmışlardır. Bakalım daha bahara çanlı çıkanlarında acaba balı var mı? Arı mevcudu …?. ? .? Durumları nedir daha kovanlar açılarak bakılmadı. Bilgi olduktan sonra kovanların sayısını arttırmak problem değil.
.............Deneme yapmak olabilecekleri tahmin etmek ve hazırlıklı olmaktır

11 Şubat, 2008

İLK SAYIM

Kolonilerimizin 13 tanesi ölmüştür. Ay sonuna kadar yeni ölen olmazsa %27 kayıpla sezona başlatacağız.

03 Şubat, 2008

İLK UÇUŞ

2008 yılının ilk uçuşları başladı.
Yedek ana arılarımızdan 26 koloni kışlamıştık. Bunlardan 2 tanesi kış içerisinde ölmüştü. Bu günkü kontrolde 1 adet koloninin daha öldüğü görüldü. Hatanın Yusuf'ta olduğu anlaşıldı.