16 Eylül, 2007

KIŞLAMA ÇALIŞMALARI

...................... Sonbahar Çalışmaları.Bal mevsimi bitimiyle birlikte arıların bakımını yapmalıyız. Tabi olarak genelde son balı 5 Ağustos da hasat ederdim. Buna bağlı olarak ilk varoa ilaçlaması yapılmış olurdu. Bu yıl son bal alımımız Eylül ayına kaydı. Bizde ilaçlamada geciktik. Mevsimsel etkilerini de katarsak işimiz zorlaşmış. Bunun sonucu olarak arılarımızın mevcudu ve günlük yumurtasında çok belirgin düşüşler olmuş. Bu yıl arımıza daha fazla itina göstermemiz lazım. Örnekleyelim konuyu. Geçen yıl 15 Eylülde arılarımızda 6,51 çıta ortalama arılarımız varmış. Yumurta ortalaması 611 günlük. Bu yıl ortalama arılarımız 4,07 çıta arılı ve günlük yumurtlaması 328 bulundu. Bu verilerin ışığında arılarımıza daha iyi bakmalıyız ki arılarımız bu kışı daha rahat geçire bilsinler. Arılarımız bu yıl sanki daha fazla kayıp verecekler.
.....................Mevsimsel işleri genelde arkadaşlar biliyorlar. Kısaca açıklarsak: Sağlıklı ve genç arı kolonisi, sağlıklı genç ana arı ve yeterli gıda. Analar genç veya değiştirme imkanımız olmayan analarımız. Gıda eksikliklerini de telafi ediyoruz. En önemlisi Sağlıklı ve genç arı kolonisi. Bu o kadar kolay değil ki. Mevsim şartları, çevrenin bitki örtüsü, kovan içindeki hastalık ve asalak yoğunluğu bunların hepsini biz kontrol edemiyoruz. Biz arıcılar olarak kovanlarımızın içindeki arılarımızı sağlıklı tutmaya çalışacağız. Bu işi bilmeyenler gibi arıyı kovana kovanı da araziye koyup bal vermesini bekleyen arıcılardan değiliz bizler.
...................Bu yıl kovanlarda kışlık ballar gereğinden çok az. Az olması işime geliyor. Teşvik beslemesini daha uzun sürede yapma imkanı vereceğinden kışa genç arı mevcuduna ulaşmış oluruz. Zamanla göreceğiz arılarımızın günlük yumurta ortalamalarını yükselterek mevcutlarını istediğimiz seviyeye getirme konusunda başarılı olabilecek miyiz?

Hiç yorum yok: