14 Ocak, 2009

BAL VERİMİ

Bu sezon verimim düşük oldu.
İlkbahar kontrollerini yaptım
İlkbahar teşvik şerbetlemesini ( kek+ şerbet) yaptım.
Gelişimi gerçekleştirdik.
Gerekli müdahaleleri yaptık.
Oğul engelleme uyguladık
Bala yönlendirme uyguladık.
Bu işlemlerin nasıl yaptığımı 2007 yılında yazmıştım.
Bizim meslekte motor verimi nasıl hesaplanır az çok biliyorum. Nt= (Q1 - Q2 ) / Q1 normal olarak kesinlikle motorlarda verim 1 olmuyor. Motor cevrimin de : Q1= içeri verilen ısı Q2 = Dışarı atılan ısı
Verimi kendi arılarıma uyarladım ve çıkan değere bakılırsa en az verimi ben almışım.
Mayıs ayı ortalarında arı kolonimdeki arılı çıta sayısı ile devamlı kullandığım sabit rakam olan 2,34 ile çarparak o yıl arılarımdan alacağım balı hesaplıyordum.
Verim = (( Arılı çıta sayısı x 2,34 ) – ( Alınan bal )) / ( Arılı çıta sayısı x 2,34 )
Ekip olarak, bir Mart civarında vadiye gidiyoruz. Nakil gerçekleştirildikten sonra, arılar yaklaşık olarak yarım saat içerisinde polen getirmeye başlıyorlar. Verimimin düşük olduğuna nerden kanaat getirdim?
Vadi dönüşü yaklaşık olarak Nisan ayının son günleri oluyor. Ekip olarak çalıştığımızdan yardımlaşma hat safada. Ekip içerisinde en güçlü arı kolonileri bende olmasına rağmen, ekip elamanlarının koloni başına bal verimleri aynı oldu diye bilirim. Koloni başına en fazla balı benim almam, o kadarda önemli değil.

Vadi çıkışındaki koloni güçlerini düşündüğümde, bu yıl benim koloniler ekip içerisinde verimi en düşük olan koloni oldular.

Muhsin hocanın; 80 binlik koloninin 80 kilo bal verimine pratikte ulaşmaya çalışıyorum. Yılar geçtikçe eksikliklerimizi görerek gidermeye çalışıyoruz.

6 yorum:

Hayyam dedi ki...

Yusuf usta,
Kovan başı 50 kilo düşük değilki.Bende o civarda üretim yaptım.
Senin bal ortalamanın sana göre düşmesine en büyük etken bence uygulama hataların değil,eskişehirde kuraklığın hat safhada oluşu nedeniyle bal akışının yeterli kadar olmaması.Senin arıların benim yörede olsa sen kovan başı 80-100 yapabilirdin.Senin kovan geliştirmedeki metotlarını uygulamaya çalışıyoruz.Halil çok dinlemekten bıkmışta olsa arıcılığıma senin katkın çok .Saygılar

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
muhsin doğaroğlunun metodu ile
2 kovanın birleştirilip yüksek miktarda bal alması arasında ne fark var acaba

TUNCAY HADİSE dedi ki...

YUSUF ABİ,
BURADA OĞUL ENGELLEDİM,BALA YÖNLRNDİRDİM DİYORSUN.GEÇEN GÜNKÜ YAZINDA 20 KOVANI 75 E ÇIKARDIM DİYORDUN.55 KOVANI SATIN MI ALDINIZ? BU İŞ KAFAMI KARIŞTIRDI.
BUNU AÇIKLARSANIZ SEVİNİRİM.
SAYGI VE SELAMLAR.

muratakın dedi ki...

Sayın Yusuf Gürbüz:
Düşündüğn , yaptıkarın ve sonuç hakkında biraz daha düşün, kendi düşüncene göre bir yerde eksiklerim var diyorsun.
Kafanı 50 kg, 80 kg, 100 kg deyip bir yere takma. Çalışıyorsun başaracaksın ve en üst sınırdan bal alacağına eminim. çok koşuşturuyorsun, kendini kısa bir sürede olsa dinlenmeye al enerji topla sonra devam edersin
Saygılar.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
yusuf usta bence türkiyede
arıcılıkta başarıyı yakalayanlardan
sayesınde bizde yakaladık
hocam doğru demiş biraz fazal yoruluyor
murat akın
hocamada buradan selam ve saygılar
ama sü sözü unutmayalım
insan bir işi severse o iş onu yormaz
çalışmayan demir pas tutar derler
çalışmaya devam
başarıya az kaldı

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Hayyam Bey:
Şaban abi tabi ki verim düşüklüğünde, bu yıl nektar alanımım kurak olması çok etkili. Mayıs ayında 8 kg. yağmur yağdı. Temmuz ayında günlük 9 kg. topraktan su buharlaştı. Halil bıksa dahi soranlara dilimin döndüğü kadarıyla anlatmaya devam ediyorum.

Taşkın Bey:
Burada kastettiğim birleştirme değil. Gücünü 80 bine çıkardığım koloniden ortalamada en fazla 60 kilo bal alabiliyorum. Söylemek istediğim 80 binlik koloniden neden 80 kilo bal alamadığım. İnşallah onunda nedenlerini öğreneceğim.

Tuncay Bey:
Tuncay bey 10 yıllık arıcıyım ilk başladığım yıllarda 1 tane doğal oğul oluştu. O oğulda benim hatamdan oluştuğunu sonradan öğrendim. Bal koyacak yer bulamamış. Ana arıları çiftleştikten sonra 1 çıta arı ile bölerek yeni koloni oluşturuyorum. Bu aileler sezon sonuna kadar 3 5 çıta seviyesine geliyorlar. Göndereceğim anaları götürecek kardeşim kaza yapınca ana arıların nakli gecikti, arılar 3 çıta oldu ve bende bunlara kıyamayarak yeni koloni oluşturdum. Hedefi 100 aktif koloni olarak belirlediğimden şu anda 25 kovanım var. İnşallah bahara kadar 100 kovan 100 ruşet sahibi olacağım. Kesinlikle satın koloni almam. Eliniz de yedek döllenmiş ana arı olduğu sürece arı kolonisi oluşturmak çok kolay. Bir çıta arıya döllenmiş anayı veriyorum. Kendi halinde sezon sonuna kadar koloni oluyor. Tüm detayları anlatamıyorum. Arıcılar uygulamaya kalkıyorlar ve her arıcının arıcılık bilgisi ve bilgisini kovana uygulama becerisi faklı.

Murat Bey:
Murat abi Allah izin verirse bu yıl yaklaşık olarak istediğimiz kovanları bedavaya getirmek. Siz beni arıcılığa başladığım zamandan bu tarafa tanıyorsunuz. Bu sezon hedefimiz. Kendi sattığımız ilk sağım balın dışında, toptana satılmak üzere 5 000TL lik polen ve 5 000TL ilk Ayçiçeği balı üretmek. Bu sezon ilave ve ruşetlere yapılan masrafı almak. Bunu alabilirsek aynı takımı Birol Bey ede yapacağız. Sizde bilirsiniz ki bizim arılar mart ayına kadar kovandan uçamıyorlar. Onlar uçacak gelişecek ve bizden ilaveleri isteyesiye nisan sonu gelir. Biz o zamana kadar sallana salana inşallah işleri bitiririz.
Uyarılarınız için teşekkürler.

Taşkın Bey:
Biz tam olarak başarıyı yakalamış değiliz. Belki kötü arıcının iyisiyiz. Emekli olduktan sonra uğraşmak üzere öğreniyoruz.