28 Ocak, 2009

TEHLİKELİ HAVA ŞARTLARI

2007 yılında ortaya çıkan durum, 2009 yılında tekrar ediyor gibi.Normalde benim kayıtlarıma göre arılarımın yavru başlangıcı, 21 Şubat oluyordu. İlk defa pislik uçuşu yapan kutuları kontrol ettim ve besledim. Ana arı çiftleştirme kutuları yavruyu çıkarmış. İnanamadım ve hemen büyük kovanı kontrol için arılığa gittim. Arımın birini kontrol ettim 3 çıta yumurta var.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile arılar yumurtlama faaliyetine başlamışlar. Bu Eskişehir için çok tehlikeli. Geçmiş yılda bu şekilde yavruya ( 24 Ocak 2007 ) erken başlayan arılarımda yaklaşık olarak bir ay sonra; Kapalı ve karışık yavru var, ana arı var, yavruyu zor ısıtacak kadar az bir arı mevcudu ve 1 hafta sonra kovanda arı kalmamıştı. Arılı koloniler aniden toplu olarak ölümler oluyordu.

Yavru faaliyetine mevsimde oluşan değişikliklerden dolayı başlayan koloniler. Yavruyu ısıtmak için daha fazla bal tüketiyorlar. Açlık ölümleri oluşuyor! Biz ekip olarak kış stoklarını çok iyi olarak yapmıştık. Besleme yapamıyoruz, yavruya teşvik etmiş olacağımızdan. Yavruyu besleyen arılar araziye çıkmak zorunda kalıyor. Soğuk olan havalarda tabi olarak kovana dönemeden arazide kalıyor arılar. Azalan bakıcı arı mevcudundan dolayı hava sıcaklıkların mevsim normallerine inmesi sonucu yavruyu ısıtamayarak merkeze çekilmek zorunda kalan kolonilerde yavru ölümleri oluyor. Bu ölmüş yavruyu temizleyecek kadrolar kovanlarda olmadığından kolonilerde adi yavru çürüklüğü başlıyor……..
Arıcılarımız dikkatli olmalı!!!!

Sen neler yapıyorsun diyenlerin olduğunu söylediler. Öncelikle arılarımız geç yumurtaya başlamaları için havaların ısınması ile birlikte uçma ( 1*2 cm açılınca 4*2 cm oldu ) deliklerini genişlettim. Korkuyorum her an için yağma başlaya bilir. Uçma deliklerini büyütmem fayda etmemiş anlaşılan. Kontrol edilen kolonide 3 çıtada yumurta var. Hava sıcaklıkları düşerse tekrar, yavruyu ısıtsın diye uçma deliklerini kapatacağım. Kısa sürede hava sıcaklıkları mevsim normallerine inmezse, yapacak tek şey kaldı.
Vadiye intikal tarihini öne almak gerekiyor.

3 yorum:

cihat dedi ki...

yusuf abi haklısın bende bu sene endişeliyim havaların iyi gitmesi arıların erken yavruya yatmaları düşündürücü inşallah fazla arı kayıpları yaşamayız saygılar

Şükrü KOCA dedi ki...

Merhaba Yusuf Abi,
Hobi olarak arıcılık yapalım. Kendi yiyeceğimiz balı üretelim dedik. Ama dozu fazla kaçmış. Bağımlısı olmuşuz. 5-/6 kovanımız da olsa iyi yapalım dedik. Siz de bilirsiniz ki bloglarda bu işin üstadları var onları takip ediyorduk. Sizin bloğu da takip ediyordum ama 2008 yılı takip ettim ama 2007 yılı yaptıklarınızı okuyunca sizin bir hazine olduğunuzu gördük. Öğretmen arkadaşlarla bu yıl sizi yakından takip edeceğiz. Sizin teşvik beslemesine çok önem verdiğinizi biliyoruz. İlkbaharda arılar adına yaptıklarınızı bizimle paylışırsanız mutlu oluruz.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Hayyam dedi ki...

işin zor usta :)