11 Nisan, 2010

Dalaklar Bizim Hatamızdan

Rutin hale gelen vadi yolculuğumuz için toplanma noktasına ulaştığımda araçların üzeri kırağı ile kaplıydı.

Yavrulama alanlarının arttığı bu zamanlarda aniden değişen havalar arıları olumsuz etkiliyor.




Yavrulama alanı artışının yanında, yavru alanın çıtalara dağılımı daha önemlidir. Beş çıtalık bir arı kolonisinde koloni sıkıştırılmamış ve kovan içinde 7 çıta olduğunu düşünelim. Havaların ısınmasıyla birlikte arımız öncelikle peteklerin ön kısmına yavru yapmaya başlıyor. Yavru çıkışları başlamasıyla birlikte beş çıtalık bir koloni 5 çıtada ( her çıtada 1.600 ) yaklaşık olarak 8.000 yavru alanı kullanılır. Bu durumda yaklaşık olarak 380 günlük yumurta ortalaması demektir. Yavru azlığı ısıtılacak alanın fazla olmasından kaynaklanıyor. Havaların soğumasıyla birlikte kenarda kalan yavruların üşüme olasılığı ortaya çıkar.

Arımızı 5 çıtaya sıkıştırmış olursak, yaklaşık olarak 3 çıtaya yavru yaparlar. Her çıtada yaklaşık olarak 3.150 yavru gözü kullanılır. Bu kolonimizde toplamda 9.500 yavru gözü kullanılmaktadır. Bu kolonimizde günlük 450 yumurta ortalaması var demektir. Havaların soğumasıyla arıların yavruyu üşütme olasılığı daha azdır.

Ruşet kovanda olan 5 çıtalık kolonimiz ise yaklaşık olarak ortadaki 3 çıtada ( her çıtada 4.500) 13.500 yavru gözü kullanıyor demektir. Bu kolonimizde günlük yumurta ortalaması 640’tır.


Ben kolonilerimi 5’lik ruşet kovanlarda geliştirmeyi daha sağlıklı buluyorum. Ruşet kovanda olan arılarımın durumlarını az yansıtayım.

Arılarım şu anda 5 çıtaya tam basmaktadır. Yavrulama alanı olarak ortadaki çıtaların neredeyse tüm gözleri yavrulama alanı olarak kullanıyor ve kenardaki 2 çıtanın da yavrulara bakan yüzlerinin yarısını kullanmışlar. Bu durumdaki kolonilerimin yavru miktarı 16.700 demektir. Bu aşamaya gelmiş bir kolonimin günlük yumurta ortalaması 800 civarındadır.

Ruşette sıkışan bu kolonilerimi büyük kovanlara aktarıyorum. Aktarma sırasında 5'inci çıta ile 4'üncü çıtanın arasına kabarmış yavru atılacak petek ve son çıtadan sonrada bir ham petek koyuyorum. Arılarım ruşette sıkışık durumdan kovana geçtiklerinde 7 çıtaya basacak durumda oluyorlar.


Araya petek koymayı unuttuğum kolonilerim gereğini yapıyorlar. Geçen hafta büyük kovana aktarılmış ve araya konacak kabarmış petek unutulmuş. Kovanda 7 çıta var ama 5'inci çıtanın yeri boş kalmış. Arılarım buraya havaların soğuk gitmesine rağmen petek örerek yumurta ile doldurmuşlar.


Akşam yaklaştığında aktarılacak kolonileri aktarmıştım.

Haftaya inşallah 27 koloniyi büyük kovana aktaracağım. İstemesem de ve yasak olsa da iki koloniye ilave atmak zorundayım. Ana arı adayları oluşmaya başlamış.

Oğul çıkarsa Sakarya'ya atlamakta yetmez.

Yedek kovanlar vadide olsa da arının gelişim hızına yetmeyecek.




Kolonilerime bakarken zaman o kadar hızlı tükeniyor ki, fotoğraf çekmeye zaman bulamıyorum. İşlerini bitiren Fikri ve Halil Beyler yardıma geldiler. Ben daha 60 koloniye ancak bakmıştım.
Bu dalak görüntülerini onlar fotoğrafladılar.

Her dalak sallayan arı için (–) veriliyormuş.

1 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
yapılan her dalak arının çok güçlü olduğunu
aynı zamanda arıcının zaman yokluğu nedeniyle ham çıtada geç kaldığını anlatıyor heralde
arıların hızlı geliştiği belli
sağlık olsun
başarılar