28 Eylül, 2007

BU YIL ARIYA BİZ BAKACAĞIZ

........Öncelikle tüm arıcı arkadaşlara selamlar.
Arılarımızı bu yıl kışa hazırlarken her yıl yaptığımız sonbahar bakımından daha fazla özen göstermeliyiz. Arının az bal topladığı ve güçlenemediği yıllarda arı parazitleri ve hastalıkları fazla olmaktadır. Güçlü koloniler parazitleri, hastalıkları ve çevrenin kötü koşullarını telafi etmek de daha başarılıdır.
.........Benim kolonilerimin durumuna gelelim. Bu yıl bal hasadında arıda az yağma vardı. Bunun sonucu olarak kovanlarımızdaki varoa sayısı zarar verecek seviyeleri bulmuş. İkinci bal hasadını geç yapmakla hata ( olgunlaştı da almadık mı?) yapmışız. Varoa ile mücadelede geç kalmış olmaktan dolayı son çıkan yavruların yarısına yakını iş göremez durumdalar. İlaçlama ve teşvik şerbeti verilerek arıları az da olsa düzelttik. Mevcutları az olsun, arılarımın sağlığı iyi durumda. Gelin görün ki zaten az olan arı mevcutları, yavru yetiştirmekle meşgullerken. Arı kuşu zararı çok olmaya başladı. Önceleri önemsemedim eski senedeki kadar zarara razı idim. Bunlarda fazla olmaya başladılar. Arılı çıta sayım 2006= 6,51, 2007= 4,07 Günlük yumurta ortalamam 2006 = 611, 2007 = 328
.........Deneme ırkı Maxsimum..minimumOrtalama
........Üretim arılarım 550 ………….. 108 ………..305
.........Yeri arılarım ………450 ……….… 167 ………. 308
.........Muğla arılarım ….. 833 …………..167 ……..... 441
..........Trakya arılarım ... 733 …………..375 ……..… 502
.........15 Eylül .2007 kayıtları bunlar. Teşvik şerbetlemesi yapmama rağmen günlük yumurta artışında istediğimi elde edemedim. Sadece % 6 lık yumurta artışı oldu. Arılar bu yıl ana yedeklemede çok istekliler. Yedek kışlatacağımız analardan elimizde 11 adet kaldı. Toplam 48 kolonin anası yumurtluyor. 5 kolonimizde analar yumurtlamaya başlamadılar.
..........Aklıma düşen, kafama yatan işi yapmaktan hiç çekinmem. Arı kuşları gitmiyorlarsa, bende arılarımı götürürüm. Anında karar vererek arıları yeni mekanlarına taşıdık. Acele işlem olunca araziyi görmeden götürdük arıları. Gürbüz MOZAK beyin yardımı ve yönlendirmesiyle, arılarımızı Gürbüz beyin bildiği bizimde Cumartesi arılık ziyaretinde öğreneceğimiz araziye naklettik.

1 yorum:

Hayreddin Sakar dedi ki...

Yusuf Bey, Yapmış olduğunuz sayım çalışmaları beni gerçekten düşündürdü ve sonuçlar da oldukça ilginç. Başarılarınızın devamını dilerim. Kırklareli Ekotipinin Eskişehir'e ve de karasal iklim şartlarına uyum sağlama konusundaki başarısı veya başarısızlığı sizin izleme ve değerlendirmelerinize bağlıdır. Kolay gelsin. Hayreddin Şakar Kırklareli