17 Nisan, 2008

ANA ARI ÜRETİMİNE DEVAM

Ana arı üretiminin ikinci gurubu için iş yerlerimizden izin alındı. Arabayı boşaltırken gecen senenin ilaçlamada kullanılan, kanallı ve ballı çıtalar arılara geri veriliyor. Arkadaşlar bu kadar bal verirsen arıya tabiî ki verim yüksek olur diyorlar. Arıya bu petekleri emanet ediyoruz. Yılsonunda karşılığını arılar fazlasıyla veriyorlar.
Vadiye vardıktan sonra ilk iş ana çiftleştirme kutusundaki ana arıları kontrol ettik.
Yüklemeye hazırladık. Dağ kafilesinin birinci turundan bize ana kalmıyor. Bu götürülen 20 ana arıdan kendimize denemelik analar alacağız. Gelecek yılın damızlıkları olacaklar.
Tüm ana arı yetiştirme kutuları bahçeye yerleştirildi. Ana kovanların bakımı yapıldı.
Vadiye indiğimizde Kaç larva tutmamış diye kontrol yapıldı. Hayret Birol ve Gürbüz’ün kovanları yarı yarıya tutmuşlar. Benim kovan 1 larvayı yapmamış. Beklide larva düştü ana çanağından.
Boşalacak olan ana arı çiftleştirme kutularına yeni ana memeleri konacağından şimdiden larva transfer etmek gerekiyor. Arılarımız şehirde olsaydı larva aktarma işine gerek yoktu. Damızlık ana arımızı janter aletine koyacaktık.
Janter olmayınca larvanın yaşını tam anlamak zor. Janter aletinde saatine kadar bile biliyorsunuz. Göremediğiniz larvayı bile ana cağınla aktarıyorsunuz. Analar daha kaliteli oluyor.
Eskiden denediğimiz ve sonradan kullandığımız 2 ırkın grafiklerine, yeni dağ arımızın verilerini yükledik. Dağ arımızın grafiğindeki girinti son verilerin alındığı yer. Sonrası tahminimiz. Zannediyorum ki ürettiğimiz analarda bu damızlık ana arımızın performansını gösterirse: her yıl oğul vermemesi için baharda bir suni oğul almalı. Bu grafiğin tamamına bakacağız. Yumurtlama ortalaması: 30 martta 686, 5 nisanda 971, 13 nisanda 1671 ve son veriyi aldığımız gün olan 16 nisanda 1983 adet/ gün. Bu arıyı durdurmak çok zor olacak. Soran olabilir bu kadar yumurta atış hızı nasıl artar diye. Soğuk havadan sıcak havaya yani vadiye inince sonuçlar normal. Bakalım 19 nisanda yumurta ortalaması ne çıkacak.

2 yorum:

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

Sayın yusuf bey yeni analarınız uğurlu ve bereketli olsun iyi çalışmalar ballı yıllar dileğiyle

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Yusuf abı bilgilendirme super. Su dag guzeli insallah grafikteki tahmin gibi olur. 4 gozle bekliyoz.Bi anada bizde olsa keskede bizde kıyaslasak:)bende italyan, kafkas f1, karniol ve Kandira/ızmit yerlisi var. Kafkas f1 sinifta kaldi. Digerlerinin gelismesi guzell...