16 Eylül, 2008

HAVALAR SOĞUMADAN İŞLEMLERİ BİTİRMELİ

Selamlar Bu gün fotoğraf makinemin tamiri bitmiş. Bizde neredeyse arıları kış düzenine soktuk sayılır. Kolonilerimize 5 kiloya yakın şeker şerbet verildi. Şerbetlik ön bölmesinde kek devamlı olarak duruyor ve arılar şerbeti bitirdikten sonra kek yemeye devam ediyorlar. İnşallah yakında onu da yayınlarız.

Koloni başına net kovanlarda 10 ~ 15 kilo bal olunca arılar balı yemek ve yavruya devam etmek için suya yöneliyorlar.
Suluğun boyu uzundu keserek kısalttık.

Barkotları taktım ve destek için tespite gelmelerini bekliyoruz. Zannediyorum ramazan sonrasında tespit etmeye gelirler. Zamanında yetiştireceklerine ihtimal vermiyorum. Masa başında tespit yaparlarsa hiç şaşırmam.
Bildirdiğimizden fazla kolonimiz var. Onları sayamayacaklar.

Ana çiftleştirme kutuları 2 bölmeden bir bölmeye indirdiğimizde aradaki bölme MDF’leri gölgelik bir yere koyuyorum ve bizim kızlar hazır propolisi çok seri şekilde tüketiyorlar.
Nede de olsa hazır buluyorlar.

Propolisi toplayan arılar genelde yaşlı arılar.
En tehlikeli malzemeyi ölmesi en yakın işçiler taşıyorlar.

Orhan Bey sormuştu. Altlık olarak kullandığımız demirin özelliklerini. Profil 20*30*2 özeliklerinde ve 20 lik tarafı yukarıya gelecek şekilde kaynak yaptırıyorum. Dikdörtgenin dıştan dışa ölçüsü 100*49 Cm oluyor. İç ölçüsünü 45 cm istiyorum gerektiğinde arılara bakarken çıtayı koymak için. Yükseklik 33 Cm yaptırıyorum. Ayakların altına 5*10 luk takoz kestiriyorum. Eski kapı pencere parçalarını kullanıyorum. Ayakların kaymaması için ortasına menteşe matkabı ile 2 cm kadar derinlik yaptırıyorum. Ayakların kaymasını ve bazen ayakların dibine karıncaların çıkmaması için malzeme döküyorum.
Şöyle olsun dediğim yeri var mı? Var. Demirleri arazide teraziye getirmek için zaman harcamak işime gelmiyor. Belki ayarlana bilir ayak tabanı yapılsa daha iyi olacağa benziyor.
Kullanışlı olur mu orasını bilmiyorum.

Ana arı çiftleştirme kutularınız teker teker kışlıklarına gelmeye başladılar. Baharda gerekli olacak anaları kışlatıyorum. Bu yıl birkaç kutuda çift ana kışlatacağım.
Bakalım kışlaya bilecekler mi?

2 yorum:

hüseyin cengiz dedi ki...

yusuf abi çift ana kışlatmayı acarsan yeni başladık bu işlere,kolay gelsin abi

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Hüseyin bey ‘’Bu yıl birkaç kutuda çift ana kışlatacağım.’’
Ana arı çiftleştirme kutuları 2 bölmeli. Her iki gözünde de ana çiftleşiyor. Gecen kış bu kutuların arasındaki MDF yi çıkararak 2 bölmeyi tek bölme haline getirerek kışlatmıştım.
Bu yıl bu kutulardan bazılarının bölmesini kaldırmayacağım. Yani iki bölüm olduğundan kutuda çift ana kışlamış olacak. İlk bu yıl kışlayacağım çift amalı olarak.
Saygılarımla.