18 Haziran, 2007

BALA YÖNLENDİRME

Oğul engelleme ve bala yönlendirme uyguluyorum. Yaklaşık olarak arılarım 14 18 çıta arasında arılı ve 12 çıta yavrulu durumda.
Oğul engellemeyi genellikle ana arının yavru ataması için alt kata 2 adet ham veya yarım kabarmış petek veriyorum. Bala yönlendirmek içinde yumurtalı ve larvalı petekleri kuluçkalığa kapalı ve kapanan yavrulu petekleri ilaveye veriyorum. Bu uygulamayı anlatmak kolayda yapmak o kadar kolay olmuyor. Tabi ki sizlerde takdir edersiniz ki teorikle pratik arasında devamlı fark vardır.
Uygulamayı bu hafta yaptık. Kuluçkalığa yumurtalı ve larvalı petekleri toplamaya çalıştık. Bazı çıtalarda polen blokesi olduğundan yavrusuna dikkat etmeden tabi ki kuluçkalıkta kaldı. İlaveden yeni yumurta başlamış veya başlamak üzere olan 2 adet kabartılmış peteği 2 ve 9 nolu çıtaların yerine indirdik. 1 ve 10 nolu çıtalar ballı çıtalarımız olarak kaldı. Kuluçkalıkta ortada kalan 6 adet çıtaya mümkün olduğunca açık yavrulu ve yumurtalı çıta vermeye çalıştık. İlaveye 1 ve 10 nolu çıtalara siyah kabarmış petek koyduk. 2 ve 9 nolu çıtaya beyaz balı süzülmüş petek koyduk. Arımızın durumuna göre kapalı yavruyu kalan boşluğu tamamladık. Yavrusu az olan arıların yavrusu ortada olacak şekilde kenarlarına ham petekler ile doldurduk. Genelde bu uygulamaları gün dönümünde yapardım ama bu yıl bahar geç ( Yağmurlar ) geldi. Arılar ilaveye yumurtlamaya çalışıyor. Havada sıcak olunca nektar da erken geldi. Bizde uygulamamızı 1 hafta erken yapmak zorunda kaldık. İkinci ilaveye genelde 10 adet kabarmış petek koyarak balın olgunlaşmasını beklerdim. Bu yıl kabarmış peteğimiz olmadığından ilaveye 1 ve 10 kabarmış petek koymaya çalıştık. İlavede genelde 8 adet ham petek var.
Arılarımız yaklaşık olarak 14 çıta ile 18 çıta arılı ve kovanlarda 30 çıta olacak şekilde ilaveler verildi. Bundan sonra 14 ~ 15 Temmuzda olgunlaşan balları süzeceğiz ve arıyı 1 kat indirerek sıkıştıracağız. İkinci balı 5 Ağustos gibi alıyorum.

1 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

arkadaşlar
bu konu önemli
arıcılarımız yazıları dikkatlice okuyup uygulama yapması dileğiyel
TASKIN