24 Nisan, 2008

23 NİSAN KONTROLLERİ

Her zamandaki gibi sabah 07 00 hareket ederek vadiye geldik. Arılarımızın işlemleri az olduğundan Birol ve Gürbüz beyler benim arılarının işlemlerini yaptılar. Son kontrolümüzde benim arılarım: 6,3 arılı çıta , 4,3 yavrulu çıta ve kovanlarda ortalama 7,6 çıta varmış. Bu verilere göre arıları dengelemeye çalıştık. Gürbüz ve Birol beyler benim sistemi çözmüşler. Kabarmış petek isteyene kabarmış petek, ham petek isteyene ham petek, peteklerin konacağı yeri, yavrulu çıtaların yer değişimini, yavrulu çıta değişimi ve arılı çıta takviyelerini tam olarak yaptılar. Sonuçta geçer not aldılar. Şu anda arılarım: 7,2 arılı, 4,7 yavrulu ve kovan içinde 8,4 çıtalı durumdalar.Arılığımızın genel görünümü.
Bu arada ana arımızı bularak kanadını kesme işlemi vardı. Ana arı yumurtluyordu, tam çekemesem de yumurtladığı belli. Tam yumurtlama anını ( Arkasından yumurtanın düştüğünü ) ileriki günlerde çekersem yayınlarım. Kanadını kestik.
Benim kovanların işlemleri bitince mola verdik. çay molası ve ana memesi almaya gelen Hüsnü beye 13 adet kapalı ana ( 24~26 nisanda çıkacaklar.) memesi verildi.
Halil arkadaşımızda arılığa gelmesi ile yapılacak işleri yapmaya köye gittik. Köy deki arıcıların çayını içtik. Çıkmış ana arılarını kontrol ettik. Bizde merak ediyoruz dağ arımızın ilk ana arılarını. Çiftleşenler olmuş ama daha yumurtlamaya başlamamışlar.
Gürbüz bey arılarını bölecekti, arıları bölündü. Ana çiftleştirme kutularını Gürbüz beyin deposundan alarak arılıkta içlerini doldurduk.
Gürbüz beyin işi bitiminde Kasım amcamızın arısını bölmüştük onu kontrole gittik. Anasız taraftaki koloniyi tekrar bölerek arısını 3 koloni yapmış olduk. Kendisi yoktu. Tam yetki verdi kendi arınız gibi ne yapmanız gerekiyorsa yapın demişti. Bizde ekip olarak gerekenleri yaptık. Marullarda çok güzelleşmişler. Halil koparıyor, Gürbüz kasalıyor. Birol seyirci tabi ben az alın diyorum. Kasım amca geldikçe alın ve eş dostunuz içinde koparın demişti. Halil tarlaya girerde koparmaz mı? Aslında Birol'u ( Çerkez) ormana, Halil’i de tarlaya sokmayacaksın. Kamyonet olsa kamyoneti marulla dolduracak. Başkasının işlerini bitirerek arılığımıza gelebildik sonunda. Bünyamin ağabeyler gelmişler. Marullarını ve ana memelerini alarak ayrıldılar. Daha arılara bakmamıştı ekibin diğer üyeleri.
Beni dinlemezsen, işte böyle bel ağrısından doğrulamazsın. Kaç defa dedim kovanlarını yerden kaldır diye! Anlaşılan ilk defa ekipten sen diskalifiye olacaksın. Bu son uyarıdır. Kirpi zararı oluyor. İşte öyle çiftleşmiş yumurtaya oturmuş ana arın askerleri de alarak laf dinlemeyen kişinin kovanını terk ederler.
Bak şimdi ana lazım bu koloniyi bölmek için. Sen yerden kaldırmaz ve kirpi rahatsız ederse daha çok döllenmiş yumurtaya oturmuş ana ararsın. Verilecek gecen yıldan kalan analarda kalmadı.
Birol hiç bel ağrısı çekmeden çalışıyor. Halil sen hala eğilip doğrulmaktan belinin tutulmasından bahsediyorsun.
Ekip işleri kolayladı çay molası.
Bu seferde misafirimiz farklıydı. Ana dediğin böyle olmalı. İlk yavruları kendi yetiştirmeli. Sonraki yavruları çıkan işçiler yetiştiriyorlar. Arı sütünü işçiler değil larvalar salgılıyor.
Akşamüzeri oğul için her üye tuzak kurdu. Laf olsun diye ben de bir 5 çıtalık Birol’un kovandan koydum. Oğul yakalayamasak bile Halil’in kaçan çiftleşmiş anaları yakalarız.
Arabayı başkasına verirseniz işte araba gelsin de eve dönelim diye beklersiniz duvar kenarlarında. Gürbüz'ün gönlü olacakta köyden gelecek sizde arabayla döneceksiniz. Çooooook beklersiniz daha. Hava kararmadan Gürbüz gelmez.
Dönüşte, öğlen Halil Beyden içemediğimiz çayları içiyoruz. Hayret 1 bardak içilen çaylar 3 er bardak oldu. Cumartesi ilk damızlık test ana arılarımızı alacağız. Hadi hayırlısı.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Yusuf bey ekip elemanları gittikçe çoğalıyor,ekip olmak iyidir,tüm meslektaşlarımıza başarılı ve verimli bir sezon diliyorum.

Arif UYSAL dedi ki...

Yusuf abi şu ekip çalışmasını o kadar harika işliyorsunki her arıcı böyle bir ekiple beraber çalışmak ve böyle bir ekiple çalışmak ister bu kadar kıskandırma bizleri canımmmm...aranızda olamasakda gönlümüz sizlerle....
İyi çalışmalar