07 Nisan, 2008

DAMIZLIK KOLONİ

...................Ekip olarak getirdiğimiz kolonimiz için, arı ıslahını ve genetik yapısını öğrenmeye başlıyoruz. Arılar genetik açıdan ırklar ve ekotipler bazında oldukça geniş bir materyale sahip ve bizler bu konuda şanslı bir ülkede bulunuyoruz. Elimizdeki arılarda pek çok morfolojik, Fizyolojik ve davranış faklılıkları var.
...................Bizim dağ güzelinden kendimize damızlık koloni oluşturmak durumundayız. Nitelikli ana arı yetiştirmenin ilk koşulunu yerine getiriyoruz. Damızlığımızın bal ( iyi olduğu söylendi ) verimi, yumurtlama hızı ( 900 yumurta / gün) , petek örme kabiliyeti, uçuş ( güzel ) etkinliği ve yaşama ( süper ) gücü gibi verilerini toplamalıyız. Bununla birlikte hırçınlığı ( yok ), yağmacılık eğilimi, oğul eğilimi ve propolis toplama davranışlarını kayıt altına alınması gerekiyor. Biz bu işlemlere başladık. Bu hafta sonu ilk analarımızı dağda çiftleştirmeye götüreceğiz. Elde ettiğimiz analarımızı öncelikle 2 adetini tekrar emanet aldığımı arıyı bölerek 2 adet olarak dağa götüreceğiz. Kalan analardan ekibin elemanlarına birer adet vererek her arılıkta bir adet damızlık kolonimiz olmasını sağlayacağız. Sonradan bu kolonilerimizden herkes kendisine kullanma melezlerini üretecek ve genelde bu arı genotipine dönmeyi planlıyoruz. Arkadaşlar elimizde bulunun ana arıları bulma olasılığımız var. Gerektiğinde eski ırklarımıza dönmek kolay olacak. Bu dağdan gelen arıdan ana arılarımızı üreterek zannediyorum seneye Birol beyin arılığında ikinci bir bölge oluşturacağız. Analar kullanma melezi olacaklar ve tüm erkeklerimiz dağ arısından olacak. Gelecek zaman içinde planlarda bir değişiklik olmazsa iki arılıkta dağ arısından damızlık koloni elde etme olasılığımız olacak.
.................Damızlığımızın bu yıl tüm verilerini toplamayı düşünüyoruz. İnşallah memnun kalırız ve tekrar damızlık aramaya çıkmayız. Dağda kendi kendine baka bildikten sonra bizim yardımımızla daha çok özelliğini beğendiğimiz arıları elde etmek kolaylaşacak. Sonuçta seleksiyona başlamış oluyoruz.

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Yusuf bey bu araştırmanın sonucunu merakla bekleyenlerdenim,ilerisi için mutlaka yararlı bilgiler,verimli koloniler meydana çıkacaktır.Her araştırma ve deneyin güzel yansımaları olacaktır.Yaşamınızda sağlık,işlerinizde başarılar dilerim.Kolay gelsin.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

YUSUF BEY YAPTIĞINIZ ÇALIŞMA ÇOK İSABETLİ VE BİLİNÇLİ OLMUŞ FAKAT BU CIKAN ANALARI HANĞİ ERKEKLE ÇİFLEŞTİRECEKSİNİZ ÇÜNKÜ TEK KOVAN ALDINIZ ÜRETİME GEÇTİNİZ BİLİNEN BİR GERÇEK ANA KENDİÜREDİĞİ KOVAN ERKEĞİYLE ÇİFLEŞMEZ BENÇE AYNI BÖLGEDEN BAŞKA BİR KOVAN ALIN YADA SİZ AYNI YERE ÇİFLEŞTİKMEK ÜZERE GİDİN
KOLAY GELSİN

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Ali Osman bey, haklısınız. Bizim elimizdeki sadece damızlık koloni. Bu koloniden üretilen ana arıları damızlık kolonimizi aldığımız bölgeye götürüyoruz. Bizim damızlık koloniden elde ettiğimiz ana arılar aynı bölgedeki bakımını yaptığımız kovanların erkek arıları ile çiftleşecek. Hem akraba evliliğinden hem de dağ arımızın genetiğinin değişmesini önlemiş oluyoruz.
Saygılarımla.