20 Nisan, 2008

FOTOLAMAK

Fotoğraflamak sorun olmaya başladı. Bizde giderek bir fotoğraf makinesi aldık. Makine profesyonel ben ise tam acemi. Ayarlarını yapmasını öğreniriz. Başkasının iyisinden bizim kötümüz daha iyidir. Resimlerde eksiklikler olabilir kusura bakmayın. Vadiye giderken Bedava nakliyede yapılıyor. Giderken arkadaşların kovanları götürülüyor. Gelirken de ekibin fazla malzemesi getiriliyor.
Sabahları vadiye varışta çay sohbeti. Fotoğraf çeken siz olunca resimlerde olamıyorsunuz. Magazin işi yapan Halil bey bakalım görüntülere ne diyecek. Halil gelesiye fotoğraflanacak anı kaçırıyoruz.
Neskafe molası.
Kola molası. Derken işler geceye kalıyor.
Dört çıta arı yavru uçurunca hemen fotoğrafını çektik.
Kovanlarımızı emanet vermiştik. İnsan temizlerde verir. Bir sonraki yılda havanı alırsın. Al eline havluyu kovayı başla kovanları yıkamaya. Bunlarda larva aktaracağımız arkadaşlardan Muhterem ve Metin ağabeyler. Onlarda işimin bitmesini bekliyorlar.
Kovanlarımız ıslak bezle temizlendikten sonra suyla durulanıyor.
Larva aktarılacak, hürmet fazla. Sigaranın biri ağzımızda birini de kulağımıza takıyorlar. Ne güzel bedava larva aktaran var.
Bak abi bak nasıl aldığımızı incele ilerde sizde yapmalısınız. Her seferinde larva transfer eden bulamazsınız.
Aslında larva aktarmak işime gelmiyor. Janter aletim var ama arılar uzakta olduğu için ana arıyı jantere koymak oluyor. Janter aleti yumurta ile dolunca ana arının serbest bırakılması gerekiyor. Bunu yapamadığımızdan çaresiz olarak larva aktarmaya çalışıyoruz.
Ben kovanları aktarırken bu da beni izliyordu. Acemi olunca denemek için seyircinin fotoğrafını çektim.
İşte aktardığımız ana arı olacak larva.
Larvaları aktardığımız bölge. Larvaların yanlarında yumurtalarda mevcut. Beyaz görülen malzeme ana arı yetiştirmek için aktarılan larva gözünden alınmış arı sütü.
Yemek vakti geldi. Getiren kişi servisini yapıyor.
Soframız hazır. Anlamışsınızdır renklerden kimin servis yaptığını.
Bünyamin abide nerdeyse ekiple beraber hareket ediyor. Şimdilik ekibin kontenjanı dolu. Belki ileriki senelerde kurulacak ekipte yer alabilir.
Halil beyin kovan mezarlığı. Arıcılık yaparken tek tip kovan kullanmak lazım. Bu mümkün değil gibi. Lazım oldukça kovan yaptırılıyor veya satın alınıyor. Bizim kovan üreticilerinin kovanları standart, devamlı problem çıkıyor. Ben kendim yapmıştım kovanlarımı. Kerestenin kuruluğuna bağlı olarak ölçülerde değişim oluyor. Toplam kaç kovanınız olacaksa o kadar kovan almalı veya yaptırmalı. Eski kovanları yarı fiyatına satarak şimdiki kullandığım kovanları yapmıştım. Toplam 25 altlıklı kovan 75 ilave 8 altlık. Her kovana eskiden 3 ilave ( yerli arıya ) koyuyordum. Sonradan arıların ırkını değiştirdim. Kovanlarım toplam 33 adet ve 2 ilaveli olarak kullanmaya başlamıştım. İklimde kötüleşti benim ilaveler artmaya başladı. Bende 16 polenli altlık yapmak için palanlama yaparak mobilyacıya gitmiştim. Malzemelerin siparişi yanlış verilmişler ve 32 adet polenli altlık yapmak zorunda kaldık. Tabi kapakları da yapmak zorundasınız. Ne yapalım onları da yaptık. Şimdi tekrar yerli arıya döneceğimize göre ilave eksik geliyor.
Bu mezarlık bu yıl idare eder bizi, seneye Allah kerimdir.

4 yorum:

Arıcı Mahir dedi ki...

Tek kelime ile harika....

HB dedi ki...

Vay be ekibe bak...

E.ÇOKENGİN dedi ki...

Yusuf bey çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum ve birazcıkta hayıflanıyorum.Ekibinizdeki uyumu bende burada aramıyor değilim.Allah birlikteliğinizi bozmasın.

Hayyam dedi ki...

bakacağız ekibe çalışma sistemine yaptığı işe .Denetime hazırmısınız