13 Nisan, 2008

İLK DAMIZLIK ANALAR YOLDA

Bu gün damızlık kolonimizin bulunduğu bölgede kalan arıların bakımını yapmaya gittik. Kolonimiz hakkında geniş bilgi alındı. buradaki arıların tamamı bizim oldu. Arılar bizim, bakımları bize ait ve balları Mustafa Amcaya ait. Her yıl bakımlarını yapmaya geleceğiz. Ne zaman saf koloni elde etmek gerekirse ana çiftleştirme kutularını arabaya yükleyip dağa götüreceğim.
İlk damızlık anaların üretimi için bu gün önceden erkeklerini temizlediğimiz, ana çiftleştirme kutularının içlerini tekrar kontrol ederek 1 erkek arının bile olmadığından emin olunca girişlerini kapattık. Yanlışlıkla bile olsa erkek arı girmemiş kutularımıza. İlk analardan ekibe ana kalmıyor. İlk turda 10 ana arımız dağa bırakıldı. Mustafa amcaya yeni çıkmış ana arılarımızdan birini görmesi için kutu açıldı.
Bu böceğin eskiden resmini çekmiştim ama net değildi. Bu gün tekrar çektirmek nasip oldu. Anasız koloniye girer bu böcek. Kovanın önünde görüyorsanız bilin ki koloninizin anası yoktur. Arılarda hiç ses çıkarmıyorlar bu böceğe.
İkinci tur ana arı üretimimiz de, 20 Kafkas melezi ve ekip için 26 adet damızlık kolonimizin ana arısı üretilecek. Günün yarısını dağa giderek oradaki kolonileri aktarmakta geçirdik. İnanın 26 adet kapalı ana arı memesinin ana arı çiftleştirme kutularına aktarılması bizim kalan vaktimizi aldı. Birol ana arı memesi taşımaktan yoruldu. Gürbüzle bende kolonileri kontrol ederek tüm ana arı çiftleştirme kutularına yavrulu kapalı çıta veriyoruz. .Ana arı çiftleştirme kutularında 1 tek erkek arı veya pupasının olmaması lazım. Bu ana arılarımızı da dağa çiftleştirmek için götürüp bırakarak geleceğiz. Akşam oldu bizim esas kolonilere zaman kalmadı. Ana arı üretimi için larva isteyen arkadaşlara larva aktarımı ertelendi. Pazar günü vadiye yolculuk gerçekleştirilecek.

3 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

yaşlı amcamızın yaşı geçmiş ama
kalbi arıcılığa atıyor
hani ne derler yaşı geçmiş ama kalbi genç
kendisine uzun ömür ve sıhhat dilerim
arıcı dediğin böyle olacak
işte

Hüseyin ALTIN dedi ki...

şu damızlık anların ilk müşterisi
ben olmak istiyorum
mümkün mü
selamün aleyküm
kal sağlıcakla

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
İlk turda götürülen 10 ana arıdan ekibi ana arı kalmıyor gibi.
İkinci turda götürülecek olan 20 kadar ana arı var. Bu ana arılar satılık değildir. Belki ileriki zamanda saf olmayanları sata biliriz. Ekibin elemanlarından tanıdığınız varsa onlardan edine bilirsiniz. İlk etaplara kendi arılarımızın ırkını değiştireceğiz. İlerde üretilen analardan göndere bilirim. Analar dağ arısı erkekler belli olmaz ve yavruları bir kuşak açılmış olur.
Saygılarımla.