04 Haziran, 2008

ARICILIK ÇALIŞMALARI


Selamlar
İşlerimizin çokluğu nedeni ile güncellemeler gecikiyor.
Muhasebede çalışmak zormuş. Eskiden Atölye Formeniydin bedensel yoruluyordum. Şimdilerde zihinsel yoruluyorum.
Cumartesi sabah erkenden arıların yanına giderek kovan kontrollerine başladım. Benim kolonilerden korniyol melezleri memeleri yapmışlar. Anında yok ediliyor analar.


Arılarımın durumu tahminimden geride kalmışlar. Vadiye gitmemize rağmen arılar zayıflar. İçlerini düzenleyerek genelde arıları 10 ~ 12 çıta yavrulu duruma getirdim. Kolonilerde 15 ile 17 çıta arı var ortalamada. Ne olur ne olmaz, oğul çıkarsa diye tuzak kurdum. Bakalım, bizde bir oğul yakalaya bilecek miyiz. Arıcılığa başladıktan sonra 1 defa oğul ( bal koyacak yer kalmamış ) yakaladım oda çok güçlüydü. Gürbüz Bey yardıma geldi. Önce benim arıların işlerini bitirdik sonradan onun arının işlemlerini yapacağız.
Bu başta görünen 3 kovan: Tarım İl Md.lüğünün bana verdiği koloniden bölünen ve arısı ölen köylülere verilecek koloniler. Sonraki 2 adet mavi kovan Gürbüz Beyin emanet arıları. Gürbüz beyin arılığının işlerini bitirdik.

Bir koloniye ilave verdik, bir koloniden ilave indirdik.

Kekliklerin ( Biz çektik ama karede yoklar.) fotoğrafı.
Gürbüz beyin arılık merası.
Bizimde, emanet arı kolonilerini alma zamanı gelmişti. Akşamüzeri Halil’in arılığına ziyarete gittim.

Misafirleri ile beraber hoş sohbet ettik.
Nerden duyduysalar yurtdışına götürmek üzere ana siparişi veriyorlardı.


Pazar günü Arif arkadaşımızın arılığını ziyarete gittim. Bilecik ilinde arıcılık yapıyor. İnsan başkasının arılıklarını görünce, kendi arılığı ile kıyaslama yapıyor. Halil ve Arifin arılık merası nektar acısından benim meradan zengin. Peteklerden nektar akıyor insanın üzerine.
Arılarda oğla çıkmaz mı? Çıksın da eğer arıcı iyi arıcı ise çıkan oğul çok kuvetli olmalı. Oğul, 3 ~ 5 çıtalık arı oğlu oluyorsa bunun nedeni arıcıdır.

Eskişehir’e dönüşte oğul tuzağına ek yaptım.
Bakalım oltaya takılan olacak mı?
Ana kutularımız faaliyete başladılar.

Arılığımızdan görüntü.
Arıların işlemlerini bitirdik sonunda.

Önceleri erkekler içeri girmekte zorlanıyorlar.

Ortalık sakinleyince girişi öğreniyorlar. Sonraki seferlerde problem çıkmıyor.

Polenlikler açıldı. Arılar polenleri düşürdüklerinden polenli arılar tuzaksız bölümden giriş yapmayı öğreniyorlar.
Polenler.

Sanki çocukların oyun hamuru gibi görünüyorlar.

Birol Bey akşamüzeri ziyaretimize geldi. Bende yorulmuştum. Getirdiği soğuk içecek tam zamanında geldi. Teşekkürlerimizi buradan bildiriyoruz.

Sanki gündüz yetmiyormuş gibi geceleri de arı ile ilgili işlere devam ediyoruz. Çıtalar hazırlanıyor. Toplam 1000 adet çıta olması gerekiyor. Şimdiye kadar 750 çıta yapabildik.

Bu yıl arı ırkımızı değiştirdiğimizden kovan ihtiyacımız arttı. Az problemli kovanları tamir ediyoruz. İçinde 2 çıta da arı olsa 1 kovanı meşgul edecekler. Kızımda yardım ediyor. İşkenceleri bağlamak için bazen iki kişi gerekiyor.


Kovanlarımız kişiye özel olduğundan yapıştırıcısı da özel olmak zorunda.

Kurumaya terk edilmiş polenlerimiz.


Grafiği biliyorsunuz. Eskiden kullandığımız damızlıklar ve şimdi kullanmak istediğimiz damızlığın kıyaslaması. Bölünen ana arımızın yedekleme işi ortadan kalktı. Kalan kısma verdiğimiz damızlık ana 2600 ~2700 adet / gün yumurta ortalaması ile çalışıyor. Gerekli bilgiler grafikte, bakanlar anlıyorlar.



4 yorum:

HB dedi ki...

Bana tez zamanda kılavuz petekli çerçeve çalınacak yer gösterin. Ahanda bitti benimkiler yine.

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Gürbüz Bey gelerek benim çalışma alanımda çıtalarını çakacak. Sende gel çakmaya yerin yoksa. Çalma işine gelince benim çıtalarımda özeldir biliyorsun. Arılar içini doldurdu mu tekrar vermek zor gelebilir. Uyardı demeyin sonradan.
Çalacaksan kabarmış petek çalmalısın. Her ikisi aynı kapıya çıkar..
HIRSIZLIK.

Çerkez dedi ki...

slm
bende bal başlamadı arı petek işlemiyo duydumki seyitgazi yolunda arı habire kabartıyormuş hamları göndersende dolularımı aldırsam ne dersiniz

HB dedi ki...

İtina ile petek kabartırılır.