29 Ekim, 2008

ARILARDA BESLEME

Beslemedeki esas düşüncem. Arıların uca bildiği sürece katı besleme, uçamadıkları sürece sıvı besleme yapılmasıdır.
Beslemenin arı mevcudu ve yavru üzerindeki etkileri öğrenmek isteyenler araştırmaları okuyabilirler.
Her arıcı kendi şartlarına en uygun besleme şeklini kendisi bulmalıdır.
Eskişehir’de hobi arıcılığı yapmaktayım. Besleme konusunda yanlışta yapıyor olabilirim. Kendi uygulamalarımı sizlerle paylaşacağım. Ama siz arılarınızı besleyin yavru çürüklüğü olmaz korkmayın!

Sonbaharda arılarımda öncelikle 10 ~15 kilo bal olmasını sağlamak ve mevcutlarını artmaları için besleme yapıyorum. Normal kovan üstüne konulan şerbetliklerle besliyorum. Bu beslemeye Ağustos ortası gibi başlıyorum. Şerbetliğin ön bölmesine polenli kekleri veriyorum. Yaklaşık olarak çevreden gelen nektarı göz önüne alarak şerbetin verilme zamanını değiştiriyorum. Her yıl iklimdeki değişikleri beklide en çok fark eden kişiler olarak arılarımıza müdahale ediyoruz.
Arılarımın kışlık stoklarını yaptıklarını ve yeterli mevcudu gördükten sonra beslemeyi kesmeyi düşündüm. Fakat iklimde meydana gelen değişikliklerden dolayı kolonilerde mevsimsel olarak olası gereken yavrudan çok yavru alanı oluşmuş ve uçmaya devam etmektedirler. Yağmalama eğilimine giren kolonilerim bir birlerini yağma yapmamaları için azda olsa sürekli gıda elde edecekleri şekilde, şerbetlik bölmesinin ara parçasını çıkararak şerbetliğin içinden kek vermeye devam ediyorum. Arıların uçuş yaptığı sürece kek vermeden dolayı bir problemin çıkmayacağını düşünüyorum.
Her arıcı kendi şartlarının, kullandığı arı ırkının, çevresel faktörlerin ve nektar durumunu göz önüne alarak bir besleme şeklini tercih etmelidir.

3 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

yusuf gurbuz hocamız
teşhisi iyi koymuş
her arıcı kendi bölgesinin şartlarını dikkate alarak besleme yapması sözün en doğrusu
karadeniz ile trakya aynı ülkede ama farklı iklim yapısı var
kolay gelsin

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Ben arılarınızı besleyin , yavru çürüklüğü olmaz dedim. Arınızı beslemeyin yavru çürüklüğü olur diyenler olabilir. Kekle de besleyin demedim. Ben kendi besleme şeklimi tarif ettim.
Nasıl besleyin demişim?

Her arıcı kendi şartlarının, kullandığı arı ırkının, çevresel faktörlerin ve nektar durumunu göz önüne alarak bir besleme şeklini tercih etmelidir.

Benim arılarımın bal stokları tamam. Arılarımda 15*10 cm ebadında yavru var. Havalar sıcak gittiğinden. Yağmayı engellemek için kek veriyorum. Bu yavru alanı ekim başında olurdu.
Tüm arıcılara saygılarımla.

ali yener dedi ki...

yaptığın uygulama çok doğru herkes kendi yöresine ve arı ırkına göre önlem almalı