29 Mart, 2009

Kovanların Tamircisi Hakan Bey..

Hafta sonu arılarımızın bakımı yapıyoruz. Havaların bu yıl çok kararsız gitmesi sonucunda arılarda çok kararsızlar. Mayıslarda çay sohbetinde, çiftçilerle sohbet ederken bir çiftçimiz izole edemediği fidelerinin yandığını söyledi. Bu şekilde fideleri öldüren bir hava durumunun 1990 yılında olduğunu söylüyordu.
Perşembe ve Cuma günü hava çok (Min - 3 Max. 23 ) soğuk olmuş. Bu kadar fazla sıcaklık farklılığı arıları etkilemiş. Pazar gecesi hava yine soğuk ( Min -2 Max 19 ) olmuştu. Bu gün arılarımız çok güzel uçuş yaptılar.
Hava sıcaklıklarında düşüşün etkisi zamana bağlı olarak değişmektedir. Hava sıcaklığının düşüklüğünden çok süresi göz önüne alınmalıdır. Örneğin : -5 santigrat derecede kısa süre oluyor ve sıcaklık tekrar yükselirse fazla problem çıkmıyor. Sıcaklık – 3 santigrat derecede 12 saat gibi uzunca bir süre kalırsa kısa süreli - 5 dereceden daha büyük tahribat yapıyor. Bu yıl ki yağışlar şimdilik iyi. Eskişehir’in uzun yıllık ortalamasını yakaladık.
Kısacası bir yılda yağan yağış kadar yağışı son üç ayda kaydetmiş bulunmaktayız.

Vadiye götürülen yeni ilaveler tamir edilmek istiyormuş. Birol beyde bu gün götürdüğümüz körükçüyü çalıştırdı. Körükçülük yapmaktansa ustalık yapmak Hakan Beyin işine geldi.

İlaveler ucuz olunca bu şekilde tamir işleri ortaya çıkıyor.

Kovan numarası 5 olunca her kenara 5 vida sıkıyor Hakan bey.

Hakan çabuk olmalısın yeni kovanlar hazırlanıyor.

Şurası her ilaveye 20 vida sıkıyorsun……

Bu şekilde sakin arıyla çalışıyorsanız, yevmiyemi bol tutarsanız devamlı size yardıma gelirim.

Tamir gerektiren kovanlar; Birol Beyin bir kilo ayçiçek balına yaptırdığı ilaveler.

Hakan “Halil amcanın kovanları hiç beğenmedim. En kısa zamanda kovanların hakkını vermelisin”

Hiç yorum yok: