22 Mart, 2009

VADİDE BİR PAZAR GÜNÜ DAHA

Bahar geciktikçe arıcılık işlemleri zorlaşıyor. Baharın geç gelmesi sonunda polen akışı çok hızlı olacağa benziyor. Planlamalarımızı devamlı olarak revize ederek iklime uygun işlemler yapmaya çalışıyoruz. Teorikte kalmaktansa yarı yanlışta olsa pratik uygulamalara devam etmek en iyisidir. Arılarımızın genel durumları iyi. Kısaca açıklamak gerekirse ( 8 Mart2009 = 16 ~19 Nisan 2008 ) geçmiş yıllara göre arılar bir ay önde gidiyor. Bu hava koşulları devam etmesi sonuçu olan bizim 200 Liraya olacak. İki hafta daha besleme yapabilmek için iki çuval şekere ihtiyacımız oldu. Bizim gibi arılarını haftada bir görenler için sıvı besleme işi az sakata giriyor. Devamlı günlük azar azar sıvı besleme yapamadığımızdan 1 litre şerbeti veriyoruz arılara. Aynı gecede indiriyor petek gözlerine. Beslemenin devam ediyor olması için kek vermek kaçınılmaz oluyor.
Ben genelde beslemeyi KATI + SIVI her ikisini aynı anda vererek yapıyorum.
Havaların koloni kontrollerine müsaade etmemesi sonucunda arılara hafta sonunda iki gün gitmek zorunda kalıyoruz. Sıkışan arıları zayıflatmak gerekiyor. Bu soğuk havada 9 çıtaya gelmiş kolonileri zayıflatmak gerekiyor. Havaların ani ısınması sonucunda arılar kovanı aniden doldururlar.
Sabah erkenden yola çıkıyoruz.
Yolda kar tipi şeklinde yağamaya çalışıyor.

Hava kapalı, arılar uçamıyor ve bizler arıları dışarıdan kontrol ediyoruz. Azda olsa hava ısınmalı, işlemelere başlaya bilmemiz için. Bu gün ana arı adayları dağıtılmalı. Hafta içerisinde bizler mesaide olduğumuzdan doğumlar hafta içerisinde olacak. Arılarımın keklerini ikmal ederek sıvı besleme yapmalıyım.


Arka sıradaki arılara bakamadım daha. Havanın düzelmesini bekliyorum.


Bu ailelerin işlemleri Cumartesi günü halledildi. Sadece ana arı larvalarına bakıcılık yapan koloniden tüm memeler alındıktan sonra kafesle ana arı verilecek.
Neden mi sürüldü?.......
Yakında oralara yeni koloniler için demirler döşenecek.
Verdiğimiz sözlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Sözleşmeye uymak şart. Söylediğimiz ile yaptıklarımız faklı olursa güvenirliliğimizi kaybederiz.
Vadiden çıkışta 10 çıtanın üzerinde arıyla çıkamayacağımıza göre, çaresizlikten kolonileri bölmeliyim.
Havanın düzeleceği yok. Zaman daralıyor. Akşama anca yetiştirebilirim işleri.
Marş Marşşşşşşşşşşşş

Öncelikle arılara dokunmadan yapılması gereken hafif işleri yapmaya başlıyorum.

Tüm ekip kendi arılığında yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyor.
Nerdeyse kanala kadar gelecek arkadaşlar. Sanki araziyi sahiplenmek için kanalın yanına kadar kutu koymuşlar.
Kek ikmali yapılmış bir koloni. Haftaya zayıflatmak gerekiyor.

Havaların soğuk gitmesi sonucunda kovanlarda nem oluşuyor.
Kekin içinde neler var?
Elli kilo pudra ( Kendimiz çektiriyoruz nişastasızdır ) şekeri, Bir teneke ( kendi ürettiğim ) ay çiçek balı ve 7 ~ 8 kilo kadar derin dondurucuda taze olarak muhafaza edilmiş polen katıyorum.

Kendimce baharda arılarımı iyi bir şekilde güçlendirdiğime inanıyorum.

Daha o kovanı çok kontrol edersiniz.
Havalar kapalı gider gider ve aniden ısınırsa arıların çok kısa sürede oğla gittiğini göre biliriz. Ana arı gözünün kapanması sonucunda arıların oğla çıktığı söylense de, ekstrem durumlarda ana arı gözüne yumurtayı bıraktığı an oğla çıkabiliyor arılar.

Arıların yumurtaya başlaması sonrasında, havaların bozulması, arılarda oluşan stres nedeni ile sıkıştırılan ve sonuçta sol kanadı kırılmış bir ana arı. Koloniden alınarak ana arı çiftleştirme kutusuna verildi.

Havaların düzelmesini bekleyerek doğru yapmaktansa, arılara bakılmayacak havada arılara bakarak hata yapmayı tercih ederim.

1 yorum:

arıbeyi dedi ki...

Kolay gelsin sizlere.İlgiyle ve merakla izleniyorsunuz,haberiniz olsun.Çalışmalarınız ve verdiğiniz bilgiler ufkumuzu açıyor.Bu azim ve kararlılıkla devam ederseniz Eskişehir'i Arışehir yapacaksınız,yada arıcılığın bşşehri. Başarılarınızın devamını diliyorum.
SAYGILARIMLA.