21 Ağustos, 2008

KIŞLIKLARA DÖNÜŞ

Sabah ziyaretimize Hasan Bey geldiler.
Kışlık yerimizi incelediler ve kendi ihtiyacımız için ürettiğimiz ana arıların üretim safhaları hakkında bilgi alış verişinde bulunduk. Damızlık kolonimizi incelediler ve ziyaretinden bir kare
fotoğraf ( Uzman Arıcılık ) alabildik.
Akşama Birol beyin arıların nakilleri gerçekleşecekti. O kadar hızlı çalışmamıza rağmen arı bölmekte geciktik. Bal verimi yüksek olan ve yaşlı ana arıları değiştirecek olduğumuzdan nakil öncesi dokuz adet ana arı 2 çıta arısı ile birlikte 5 çıtalık ruşet kovanlara alındı. Anaları bulmak çok zor oldu. El feneri ile gece arıları açıp ana arıları bulmak için, ananın hangi çıtada olduğunu tahmin etmek gerekiyordu. Tüm anaları bularak ana koloniyi anasız olarak naklettik. Ekibin kovanlarının standart olmasından vaz geçtik hiç olmazsa aynı ölçülerde olsa ona da dünden razıydık. Ne mümkün aynı ölçüyü bulmak, birde yanında hediyesi vardı. Erol arkadaşa ilaç verdikten sonra neredeyse banyo yaptıracaktık.
Artık sizler düşünün bizleri kaç arı soktuğunu.
Devamlı arı sokan kişi olarak nerdeyse alerji olacaktık.

Günü değiştirmeden arıları yükleyerek hareket edebildik.
Varış noktamıza vardığımızda tarih çoktan değişmişti.

Erol bey sonunda normale döndü ve kovan taşımaya başladı.
Arıların sehpaları gündüzden teraziye alınmış.
Yerleştirmek kolay oldu.
Zannediyorum, arıları alış noktamızla intikal noktamız arasında 70 km olmasına rağmen bizler saat 03 sıralarında kovanların uçma deliklerini açmaya başladık.
2009 sezonunda arı kaçıran kovan kamyonetten aşağıya atılır.
Bu ekibe duyuru niteliğindedir.

6 yorum:

HB dedi ki...

Ne oldu arı mı soktu? Acemiler sizi...

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Gece arıyı açar el feneriyle ana arı aranarak bulunursa arı sokması kaçınılmaz.
Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Kamyonete kovanları yerleştiren benim ama kulpundan tuttuğum hediyelik kovanın kapağı ve örtü tahtası düşmez mi?
İşte olanlar o zaman oldu.
Erkekliğe … sürdürmedik.

muratakın dedi ki...

Gürbüz Bey:
Sakın kurslarda gece kovan açtım falan demeyin , sonra vay acemilerin haline.
Saygılar.

Orhan ÖNDER dedi ki...

Yusuf bey sehpaların güzel duruyorBen de sehpa yaptırmayı düşünüyorum.Kullanışlımı ya da şöyle olsa iyi olur dediğin oldumu ve de zahmet olmazsa ölçüler ve yakın fotoğraf alabilirmiyiz..
Teşekkürler

Çerkez dedi ki...

ana arıyı bulan değilde fener tutan yamuldu hata bende erkenden arıya gidip hazırlık yapamadım cok aceleye geldi kovanları hazırlamak bidaha olmaz 2009 sezonunun ilk ihtarı şimdiden geldi (2009 sezonunda arı kaçıran kovan kamyonetten aşağıya atılır.) tedbir almak lazım yoksa bende cok kovan var kamyonetten aşağı gidecek

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Orhan Bey MSN den ulaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım.