21 Mart, 2009

Bahar Kontrollerine Başladık.

Bu sezon kovanların tam kontrollerini yapmaya başladım. Deneme yapmak bazen sakıncalı oluyor. Takviye verilmesi gereken arı var veremiyorsunuz. Bölünmesi gereken arı var, bölmek zorundasınız ne de olsa sözleşme imzaladınız.

Kutulardaki tüm analar kullanıldı ve kış kaybımız sıfırlandı. Baharda oluşan kötü hava koşullarında arılarımız strese girerek ana arıları sakatlayanlar olmuştu. Sakatlanan tüm analar kutulardaki ana arılarla değiştirildi.
Altlık olarak kullandığımız demirin özellikleri, Profil 20*30*1,5 özelliklerinde ve 20'lik tarafı yukarıya gelecek şekilde kaynak yaptırıyorum. Dikdörtgenin dıştan dışa ölçüsü 100*49 cm. oluyor. İç ölçüsünü 45 cm. istiyorum gerektiğinde arılara bakarken çıtayı koymak için. Yükseklik 30 cm. yaptırıyorum. Ayaklara gelen profillerin 20 yüzeyi öne gelecek şekilde köşelere kaynattırıyorum. Ayaklar üst yüzeyden 3 mm. kadar içerde kaynattırıyorum. Petekleri içerisine dizerken, üst üste konduklarında kayma ve devrilme olayını engellemek için.


Ana üretimine başlanıyor. Ana arı çiftleştirme kutuları yerlerini alıyor.


Ana arı çiftleştirme kutularına yaptırdığım ana arılar kolonilere çıkmaya başlamışlar.


Ana arısı alınan, çiftleştirme kutusuna ana arı çıkmış ama bulamadım.
Zamanımda kısıtlıydı. Tüm çerçevelerin fotoğrafını çekerek kontrolden vazgeçtim.
Ana arı çiftleştirme kutuları erkekleri çıkarmak üzere.



Ana arının doğuşunu fotoğraflamışım. Aslında film çekmeliymişim.


Damızlık koloniden alınan ana arı yerine kutulardan verilen yedek ana çıkmış ve petekleri yumurtayla doldurmaya başlamış.


Birol’un peteği eksik gelen koloniler dalak sallamaya başlamışlar.


Bakıyorum, bölmeler çoğalmaya başlamış. İnşallah oğul çıkarmadan vadiden ayrılırız.


Bir ana arı memesi için bu kadar bakıcı fazla gelir. Kutu sahibinin takdiridir.

Pazar günü ana arılı memeleri dağıtmalıyım. Vaktim yeterse. Yetmese de mesele değil kafesler imdadımıza yetişir.

2 yorum:

Hayyam dedi ki...

Sizde bahar bizde kış adeletmi bu :)

İlhami Uyar dedi ki...

Üstadım,emeklerinizin karşılığı noksansız alınmış durumda görünüyor,tabiiki başarılı çalışmalar hem okurken,hem izlerken insana zevk veriyor,bizim yaptıklarımız ve yapacaklarımız noksansız,diğer taraftan umarım hava koşullarıda düzelir,istenmeyen sonuçlarla karşılaşmayız.Başarılar hep sizinle olsun.Kolay gelsin.