10 Mart, 2009

KOVANLARIN İÇERDE KIŞLATILMASI

Kışın çok koloni kaybeden arıcılar, içerde kışlatmayı merak etmektedirler. Kışı sert olan yerlerde arıcılık yapan arkadaşların içerde kışladıklarını duyuyoruz. Arıcı arkadaşlar benim gibi içerde kışlamanın sonuçlarını merak ediyorlardır.
Kendi arılığımdan zayıf olduklarını tespit ettiğim 24 koloniyi kapalı kışlatmak için seçtim ve kışlatma şartlarını araştırdım.
2008/2009 kışında kapalı yerde kışlamayı denemeliydim.
Kolonileri kaybedebilirdim.
Kovanların kapalı yerde kışlatılabilmesi için sıcaklıkların 4-10 ºC tutulması gerektiği, hava akımının olmaması gerektiği, nem ve sıcaklık kontrolünün iyi ayarlanması gerektiğini öğrendim. Kışladığımız mekânın kesinlikle ışıktan izole edilmesi gerekiyor. Çalışma yapılması gerektiğinde kırmızı ışık kullanılması gerekliliğini öğrendim. Bunların yanında bilmediğim ama deneme sonunda öğreneceğim bazı konularda varmış.

Kovanların uçma deliklerini kapatarak 22 Kasım 2008 tarihinde içeriye taşıdık. Kovanları devamlı olarak kontrol altında tutuyordum. Kovan uçma deliklerindeki saçları açtım ve arıların kovan uçma tahtasına çıkmalarına imkân sağlamış oldum.

Devamlı olarak dış ortam ile iç ortamın sıcaklık değerlerini kaydediyordum.

Aralık ayı başlarında kovanların tabanlarında nem oluşmaya başlamıştı. Nem kovan tabanından su olarak dışarıya akıyor. Bu da normaldi, dışarıda kışlama şartlarının havalandırma şartları içeride yeterli gelmemişti. Bir koloni açılarak içerisi incelendi ve havalandırma artırıldı. Havalandırma eski şekline göre 5-6 kat arttırılmıştı. İçerdeki nemin arıların fazla rahatsız olmamaları için % 50-70 arasında olması gerekiyor. Sıcaklıkla ilgili olarak içerideki arılar, içerisinin havalandırması iyi olursa 14 ºC’de rahatsız olmuyorlar.

Kapalı kışlatma öncesi yaptığım araştırmalarda, kapalı yerde ölen kolonilerin genelde kenarda ve altta olanlar olduğunu öğrendim. Bunun için kolonileri yerden 30 cm. yüksekteki sehpalara koydum. Yan yana 6 koloni ve üst üste 4 koloni (6*4=24 ) olacak şekilde yerleştirdim. Kovanların duvardan uzaklığı yaklaşık olarak 70 cm. idi. Tabana ve yanlara güçlü koloniler gelmesi için 12 koloniyi güçlü kolonilerden seçmiştim.

BBu yıl toplam 46 koloni ile dışarıda ve 24 koloni ile kapalı olmak üzere 70 koloni ile kışlamıştım. 2 adeti kapalı kışlamadan olmak üzere toplam 8 koloni kaybettim. Bunlardan 3 adeti kışa anasız girmiş, 4 adeti kışlama içerisinde anayı kaybetmiş ve 1 kolonide nakilde anasını kaybetmişti. Kışa anasız giren koloniler sönmüşler. Kış içerisinde anayı kaybeden kolonilerde arı mevcudu çok düşmüş kalan işçi arılar bir başka koloniye verildi. Nakilde ana kaybeden koloniye uygun zamanda ana verilecek. O koloni ile ilgili planlarım var. Kapalı yavrular lazım olacak. Meme üretecek koloniye takviye olarak bu kapalı yavruları kullanacağım.

..................Bu kışlamada içeride kışlayan arılardan birisi anasız kışa sokulmuş ve biriside anayı ( 1,5 çıta arısı kalmış) kaybetmiş. Kış kaybımız yaklaşık olarak kapalı kışlamada % 8, dışarıda kışlamada %13 ve toplamda % 11 olmuş.
Bunlar benim görüşlerimdir. Yanlış veya doğru ben ortaya çıkan sonuçları sizlerle paylaşmamayı düşünüyordum. Gelecek yılda deneme sonuçlarını gördükten sonra yazacaktım. Yazmam gerektiğini söyleyen arıcı arkadaşlar olduğundan, yazıyı eksik deneme sonuçlarını dikkate alarak yazıyorum.

İçerde kışlayan arıların, dışarıda kışlayan kolonilerden en belirgin özelliği bal tüketiminin az olması. Bakımları yapılan kolonilerde çok fazla şekilde nem vardı. Kovanları aktarılırken yavru düzeninin dışarıda kışlayan arılardan sonra başladığını gördük. Dışarıda kışlayan kolonilerimiz Şubat ayı başında yavruyu kesmişler ve yeni başlıyorlardı. İçerde kışlayanlar neredeyse yavruya başladıktan sonra yavrulamayı hiç kesmemişler. Bahar gelişim farklılıklarını da görmeliyiz.

3 yorum:

Kenbiloğlu dedi ki...

Yusuf Bey,

çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum
paylaşımlarınız için teşekkürler

selamlar

UĞUR GÖK dedi ki...

İyi çalışmalar Yusuf abi.
Ben sıcaklık meselesine takıldım 4-10 derece üst sınır 10 tamam ama alt sınır niye 4 ki? abi sıfırın altındaki sıcaklıkta riskli mi kapalı kışlatma ?

ali yener dedi ki...

şalışmalarında başarılar gerçekten çok güzel bi çalışma örneği bu çalışmanın size çok olumlu bir şekilde yansıyacağı kesin başarılar