04 Nisan, 2009

2008 model ile 2009 modelin değiştirilmesi..


Çarşamba günü Halil’in haberleri okuduktan sonra arıları görmek için sabırsızlanıyordum. Vadi 32 °C görmüştü.

Bu gün Min. 9 °C , Max. 27 °C derece olmuştu. Arılarımın genel durumları iyi. Arılar peteklerde ne kadar boş petek gözü varsa yumurta atmışlar. Peteklerde sadece polenli gözler ve sırlı ballı yerler vardı. Çok güzel polen blokesi olmuş. Arılarım sırlı balları sökemiyorlardı. Balı 6 kat suyla sulandırarak yavru alanlarının yakınlarına koyacaklarından boş petek gözü gerekiyor. Olmayınca tabi ki dalaklar sallanmaya başlamış.

Arılarımıza 1 balı süzülmüş yavru yapılacak petek konuldu. Peteklerimi bal süzümü sonunda arılara temizletmeden muhafaza ediyorum. Petek gözlerinde bal bulaşıkları olduğundan su püskürtüyorum. Arılar su yardımıyla bu balları daha rahat alıyorlar ve gözleri temizliyorlar.

Bu peteklere aynı gün ana arı yumurtlamaya başlar.

Bu balı süzülmüş çıtayı, son çıtanın içine koyuyorum. Dışına bir adet ham petekli çıta koyuyorum.

Her yıl yaptığım arı geliştirme hareketini yapamıyorum. Arılar şimdiden gelişmiş durumdalar. Haftaya ruşet kovanlarımız imdadımıza yetişirler.


Geçen hafta zayıf arılarıma takviye verirken nasıl olduysa 2008 model ana arımızı kaybetmişiz. Güzel gelişmişti. Bu gün baktık ki ana arı memeleri yapmış. Anında yeşil boyalı 2009 model ana arıyı vermek zorunda kaldık.


Ruşet kovanlarımız şekillenmeye başladılar.



Ruşetlerden günlük 30 adet topluyorum. Yaklaşık bir haftada bitirim.


Vadiye körükçü götürdük ama bize hiç yardımcı olmadı. Hakan bey, Birol abisi olmayınca Erol abisine yardımcı oldular.


Bu gün polen gelişi güzeldi. Polen çekmeceleri evde olduğundan denemek için polen alamadım.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Üstadım kolay gelsin,diğer yörelerde ısı yönünden olumsuzluklar yaşanırken 32 derece sıcaklık size bayağı avantaj ve güzellikler getirmiş olmalı,yol kazası olan anasızda yoluna devam etmesi ,körükçüyüde işe alıştırma ve sevdirme yönünde gayretlerinizi görmek dileklerimle ,herşey gönlünüzce olsun.