01 Mart, 2008

KARLI ARAZİDEN BAHARA

Sabah erkenden Birol’un arının intikalini yapmak için yollara düştük. Arılığa vardığımızda yerlerde 30 cm kar vardı. Birol arabanın gire bilmesi için yol açmış hafta içinde. Arılığa arabayı yanaştırdık. Arıları yükledik.
Toprağın 5 cm yüzeyi don ama altı yumuşak çamurmuş. Arabayı hareket ettirmeye çalışmamızla, arabamız dingile kadar battı. Hareket ettirme imkanımız kalmadı. Arıları da indiremeyeceğimize göre başladık bizim aracı çekebilecek araç aramaya. Yarım saat sonra Birol bir komyenet buldu battığımız yerden 1 metre hareket ettire bildi. Yandaki köyden traktör getirdiler . Traktörün sayesinde bir saat rotorluda olsa yola çımayı başardık. Murat demişti yerler çamur olur diye aynen olmuştu. İnşallah yerler kurur deseydiniz.!
Yeni gelen arıların uçuşlarına bakıldı. Ölenler aradan ayıklandı.
Ana yetiştirme kovanların analarını kontrol ettik. Kovanlardan 5 6 kadarının anası yok gibi duruyor arısı var yavru yoktu. Önceliğimiz kovanları aktarmak olduğundan fazla ilgilenemedik. Ekip dediğin böyle olmalı. Benim otuz beş arıyı aktardılar ben bir adet bile aktarmadım. Aktarırken bir kovanın arısı var ama anası yoktu. Anında organ nakli uygulandı ve ana kutusundaki analardan bir adeti 4 çıta yavrusu ile birlikte aktarıldı.
Kalan arılarda kovanın üzerine silkildi.
Ana kutularındaki arılar çok sağlıklı.

1 yorum:

muratakın dedi ki...

Sakalım yok sakal bırakacağım.