23 Mart, 2008

ARILARLA BULUŞMA

Arılarımın benden uzak olması ilkbaharda çok zoruma gidiyor. Her gün gördüğüm arılarımı görmek için bir haftada beklemek çok zor geliyor. Arılarımın iklimsel olarak daha sıcak iklimde olmaları da çok hoşuma gidiyor. Yolda çiçekli alanları görünce fotoğraflamadan geçsek çiçekler küserler.
Arılığımıza vardığımızda ilk olarak ana çiftleştirme kutularının kayıtlarına bakarak gerekli işlemeler yapılıyor.
Arıların durumu 6 çıta arılı ve 4 çıta yavrulu olduklarında yeni kutulara aktarılarak kutular dolduruluyor. Yeni analar genelde çıkmışlar. İnşallah haftaya çiftleşmiş olarak fotoğraflarız.
Normal kovanlarımızda yumurtlarken bize blöf yapan ( yumurtayı kesen ) anaların blöfleri görülüyor. Gecen hafta yumurtlamadan vazgeçen ana arımızın yerine yenisini vermiştik. Anayı çıkarasıya kadar arılar petek örmeyi ihmal etmemişler. Ana çıkarda yumurtlayacak yer bulamazsa diye anında petek örmek gereğini duyuyor arılar. Bizim ana arımızda çıkmış ama yeni örülen peteğe yumurtlamamış. Büyük peteğe yumurtlamak daha kolayına gelmiş. Bizde yeni yumurtalı peteği diğer bir kovanın karışık yavrulu çıtasıyla değiştirdik. Geride kalacaklarını bildiklerimize az avans vermek gerekiyor.
Problemli kovanlarında kontrolleri ekip tarafından tamamlandıktan sonra. Gürbüz beyin aldığı kovanların bakımlarını yapmaya gittik. Gerekli işlemler yaparak zayıf arılara da kapalı yavru takviyesi yapıldı. Muhterem ve Metin ağabeylerin daveti üzerine az yiyecek atıştırdık.
Kovanların genel kontrolleri yaparak kekleri ve şerbetlerini ikmal ettik. Birde misafirim vardı. Kovan kapağına konmuş sanki bende arıyım, benim de fotoğrafımı çekin dercesine.
Ekibin üyesi Gürbüz MOZAK gelerek akşam yemeğini hazırlayacaktı. İşim erken bitti gelen giden yok. Midem zil çalmaya başladı. Telefon ettim geliyorum diyor ama gelmeyince yemek hazırlamak bize kaldı. Biz yemeğimizi yedik hala Gürbüz'den haber yok.
Boş durmak olmaz diyerek nar fidanı diktik. Ekibin diğer üyelerini bilemem ama benim emekliliğime daha çok var. İnşallah diktiğimiz fidanın mahsulünü de yemek nasip olur.
Ana kutularını kontrol ettiğimizde damızlıklarımızı tabi ki herkes öğreniyor. Ana kutularındaki damızlıklar kaybolursa Gürbüz MOZAK ve büyük kovanlardaki damızlıklar kaybolursa tüm ekip sorumludur. Anayı isterlerde damızlık verilmez. İlerde larvası verilecek. Yinede garantiye almak lazım. Al ana kutusunu götür evine.
Balkondan baktım hiç çalışan yok. Demek ki burası daha ısınmamış.
Bahçede ki kaysılar çiçeklendi en azından bunları döllemesi için getirilmiş ana kutusu.
Öğle üzeri olduğunda faaliyet başladı. Vadide bu faaliyet saat dokuz gibi başlıyordu.

4 yorum:

Ali Türk dedi ki...

Yusuf usta karniyolun bir özelligide üst çıtanın bir sırasını boş bırakıp yavru yapmasıymış buna bir dikkat et bakalım doğrumu.Yani çıtanın en üstündeki ilk sırada yavru olmazmış.Ruşet çıtalarında aynen öyle gözüküyor ama şıkışık oldugundan sınır dışına çıkabilme olabilir minicik yer.

Mehmet Yüksel dedi ki...

Paylaşmış olduğunuz bilgiler ve resimler harika başarınızın devamını dilerim.

Selamlar

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Ali bey bakacağız bakalım büyük kovanda neler yapacak. Tabi ki bizde yeni öğreniyoruz davranışlarını. Burada beraberce hepimiz göreceğiz Eskişehir şartlarındaki performansını.
Saygılarımla.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

SELAMLAR BAHARI ÇOK GÜZEL FOTARAFLAMIŞSIN GÜZEL RESİMLER VE TABİ KÖFTELER BENCE SEN ZİYAFET KONUSUNDA ALİ TÜRKKÜDE GEÇTİN GİBİ GELİYOR BÖYLE ARICILIGA ÇAN KURBAN HAYIRLI ÇALIŞMALAR