30 Mart, 2008

DAMIZLIK KOLONİ

Vadiye gidişte sanal arıcı arkadaşlardan Bünyamin YİGİT ile gerçekte de görüşme imkanı bulduk. Tabi olarak karşılıklı sohbetler hoş oluyor. Sorulan sorulara gerekli cevaplar bilgimiz dahilinde veriliyor.
Bünyamin bey ekipteki arkadaşlar fazla soru soranlara karşılar. Kullandığımız zaman onlarında zamanı. Kusura bakmayın ikinci soruyu soruyorsunuz. Cevaplarsam ekip ilerdeki zamanda gerekli cezai işlemleri yapabilirler.
Arılığa vardık ve ilk göze çarpan benim ana ara yetiştirme kutum ters dönmüş. Yeni anada çıkacaktı. Düzelterek kovanların önünde genel kontrol yapıldı. Halil beye gerekli uyarı yapıldı. Arılarının altına boş kovan koy bu arıları yükselt yerden. Kirpi arıları ziyarete başlamış.
Ana çıkmış, neşemiz yerinde arılar sağlıklı.
Damızlık koloniyi almaya gidiyoruz. Zirvede sis vardı.
Arıyı alacağımız bahçeye geldik. Havada sis var. Bu koloniyi alacağız arkadaşlar. Arısını beğendik. Sisli havada bile çalışıyor.
Alacağımız koloni en çok bal veren koloni olunca evin hanımı vermek istemedi. Devreye Kasım amca girdi. Ev sahibi şehirdeymiş. Arının sahibi kardeşi olduğundan telefonla hallederim dedi. Bekliyoruz cevabını. Bir arını götürecekler sana aynı arını 2 olarak getirecekler diyerek almış koloniyi.
Kalanlar oldu olsun bize anası lazım. Arazide olanlar yan kovana girsin. Nine de sevindi 5 çıta arısı olup çalışmayan diğer arı güçlenecek diye düşünüyor. Gürbüz de karşıya bakın fotoğrafınızı çekiyorlar diyor.
Damızlık koloni alınırda hatıra fotoğrafı çekilmez mi?
Maşallah kolonimiz çok güçlü. Yolda 3 defa kovandan çıkan arıları araziye serbest bıraktık. Mesafe arının gidemeyeceği mesafeye gelince artık mecburen içerisinde arı olana araçla yolculuk ettik.
Bir petek çıkarmaya kalktık oda ne? Petekleri kesmeden çıkarmak mümkün değil. Kovanı başı yukarıya arkası üzerine yandaki kovanın üzerine koyduk. Altını söktük. Yeterli mi?
Altını kırarak çıkardık kovanın. Yeterli değil. Yan tahtasını da sökelim. Söküldü petekleri çıkarmak çok zor.
Oldu olan artık ön tahtayı da sökelim. Nasıl olsa bir koloni için iki koloni vereceğiz hediye olarak birde kovan veririz. Çıtaları çıkarmayı başardık. Petekler çıtaların yarısından sonra bir sonraki çıtadan devam ediyor. Kesmeden olmayacak. Petekleri kestik ama bu seferde çıtanın boyu fazla geldi. çıtanın boyunu kestik yine olmuyor çıtanın altı dıştan dışa 46 cm. Yapacak başka çare kalmadı.
Kabarmış petekli çıtalarımın kabarmış düzgün peteklerini kestim. Kolonimizin yavrulu çıtalarının peteklerini keserek çıtalarımıza iple bağladık. Bu arada 2 peteğin üst çıtasını keserek kovana koya bildik. Kovanda o kadar çok yavru vardı, her iki kenara 2 kilo sırlı ballı petek verildi. Tabi bu aldığımız balın yanında çok az kalır.
Varoa ilaçlaması yapıldı. Keki çıtaların üzerine verildi. Ana yetiştirme keki vardı elimizde artık onla idare edecek. Bir kilo koyu şerbet verilerek kovanın ilk bahar bakımını yapmış olduk. Ana arıyı merak etmemize rağmen göremedik.
Ayın 17 sinde çıkan anayı kontrol edeceğiz yumurtaya başlamış mı. Yarım çıtayı yumurta ile doldurmuş.
Tabi geriden geldiğinden ablalarının 2 çıta yavrulu peteği ile kendisine az yardımcı olduk.

5 yorum:

Hayyam dedi ki...

o kadar çok arıcı bir arada ve anayı göremediniz inşallah öldürmediniz o ana yılın starı olacak resimlerini bekliyoruz

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

2008 sezonunun en flaŞ HABERİ BENCE BU
bayağı keyif aldım
anadolu arısına ve yerli ırklarımıza sahip çıkılması sevindirici
demekki yerli ırklarımız yaşıyor yok olmamış
tüm ekibi tebrik ederim
tüm arıcılardan aynı hareketi bekliyoruz
başarılar

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Gürbüz,bu kadar çok macerayı yaşamış olmak insana heyecan vermeli,ama uğraşılarınız çok güzel ,örnek alınması gereken davranışlar,herşey gönlünüze göre olsun.

Hüseyin ALTIN dedi ki...

ana yokmuydu yoksa...
bunca kişi mutlaka görmeliydiniz
hadi hayırlısı
inşallah ordadır
selamün aleyküm
kalın sağlıcakla

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Yerli arıyı bazen bulamazsınız. Bunun nedeni yerli ( işçiler ) arı anayı saklar. Yerli arıda bazen ana arının kendini saklamak için petek gözüne kafasını sokarak saklandığını gördüm. Belki de anayı petekleri keserken öldürmüşte olabiliriz. Ama çok fazla ana arıyı aramadık. İşin kötü tarafı ilerde aktarmak daha iyi olduğunu söyleyenler oldu. Biz bu havayı tekrar bulamazdık. Kestiğimiz peteklerden bal akıyordu ve 100 kovan arı var yanımızda, yağma olurdu 10 dakikada arımız biterdi. Şimdi kaynağımızdaki 3 koloninin bakımını yapmalıyız.
Saygılarımla